Какъв домейн да избера


Какъв домейн да изберем?

Може би всички сме се питали как и какъв домейн (име на сайт) да изберем за наш фирмен сайт , блог, сайт за забавления, тематичен сайт и др.

Имали значение какво име ще изберем?

Важно ли е ?  Защо?

Ще се опитам да отговоря на всичките тези въпрос кратко и ясно.

Първо трябва да сме наясно за какво ще бъде предназначен домейна. Трябва ясно да са  дефинирани:  мисията, целите, типа на сайта и бъдещите посетители.

Основни правила при избор на домейн.

1.Дължина на домейна – Като се избира домейн е хубаво самия домайн да не е прекалено дълъг(под 25 символа) и по възможност да се помни лесно!

С опасност да се повторя но разберете, не е важно домейна да звучи модно или шикозно, а да е максимално просто и лесно за запомняне.

Примери : Ето няколко примера за хубави домайни : svejo.net, abv.bg , dir.bg , vicove.com , esky.bg

Ето и няколко примера за домеиини които трябва да се избягват : mrfksd.com dsfefra.com , heywatermelon.com , gyzkatanamama.com , fundforwoman.org

2.Свързаност със съдържанието – Като избирате домейн, стремете се името на домейна да е свързано със съдържанието на сайта а тоест:

Ако сайта ви е за малки обяви е хубаво да изберете домеин който съдържа думата обяви (obqvi.com , malkiobiavi.com ,avtoobiavi.bg ,..)

Друг пример ако сайта е за флаш игри е хубаво да се използва ключовата дума игри в самият домейн (igriigri.com , barbiigri.com flashigri.com, igri.com …)

3.Избягване на тирета и цифри – Използването на тирета (- ) и цифри допълнително усложнява домейна при писане или когато се опитвате да обясните на някой как е точното име на сайт и как се пише понякога е възможно да попаднете в пълна какафония с обяснения и пак да не ви разберат .

4.Избиране на домейн с разширение COM. или NET. – Както всички знаем разширение COM е най – старото разширение затова се помни и по лесно и от всички а тоест:

Например по лесно е да запомниш домеините igri.com , vicove.com от колкото igri.info, vicove.org , vicove.me

Избор на домейн за корпоративен сайт.

Както всички знаеме обикновено при избор на домейн на корпоративен сайт се избира името на фирмата.

При много от случай те това е най-правилният вариант например:

Фирма Детелина с домайн detelina.bg или detelina.com или Фирма ИСКАЙ със сайт esky.bg

При тези два примера имаме нормални и лесно помнещи се имена на фирми и домейн което, е предпоставка за лесно запомняне и избягване на грешки от страна на потребителя

А сега ще ви покажа примери на имена на фирми и домайни който не са препоръчителни да се използват.

Фирма Нетлорк Интернешенъл с домейн networkinternational.bg

Български Фонд за Жените с домейн bgfundforwomen.org

Както се вижда и на двата примера домейните са прекалено дълги и трудно запомни ми. Целта на домейна е не да затормозява потенциалните ви клиенти а имено обратното да ги улеснява.

Затова при избиране на домейн ще ви дам следните няколко съвета :

1.Ако се чудите на какъв домейн да се спрете за български фирмен сайт между домейн с разширение .BG или.COM . То най добрият вариант е да купите и двата домейна като този с .БГ да е основен .

BG домейна може да закупите от Регистър.бг цената за една година е 70лв с ДДС

COM. Домейн може да закупите от всеки хостинг доставчик за цена около 15 лв с ДДС

Суперхостинг.бг , хостингбългария.цом , хост.бг ….

2.Ако името на фирмата ви е прекалено дълго и трудно за запомняне то изберете домейн който , е насочен към продукта който предлага вашата фирма.

3.И накрая запомнете че името на домейна е предназначено да улесни максимално откриване и запомняне на сайта ви от вашите настоящи и бъдещи клиенти.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.