Обзор на SEO състезанието „Защо трябва да купим Acer от www.Notebook.bg?“


Теодор Захариев

Гост автор – Теодор Захариев

Тази година беше организирано може би най-доброто и перфектно SEO състезание състояло се до момента. Организаторите от Notebook.bg заложиха на по-интересна и иновативна стратегия, като не задължиха участниците да линкват към тях. Така те освен споменаване на бранда в интернет и връзки получиха и изключително голям брой отговори на въпроса, защо трябва да си купим лаптопи, таблети, смартфони и прочие Acer, точно от Notebook.bg. И дори и потенциален клиент да попадне на някой от тези сайтове, той ще прочете интересно и полезно съдържание, че чак може и да си купи някой друг лаптоп, което беше немислимо при състезания като Ипотпал и Аквичоп. Това не беше типична стратегия и много хора им беше странна, но тя даде резултат и в момента Notebook.bg държи едни от челните позиции по лаптопи и лаптопи Acer.

Състезанието „Защо трябва да купим Acer от www.Notebook.bg?“ започна изключително интересно. Веднага се появиха нови домейни EMD, които бяха всевъзможни вариации на ключовата фраза, на латиница и кирилица. Започнаха да се тестват най-различни стратегии, които понижаваха или подобряваха позициите на сайтовете претенденти.

Моят експеримент, беше още в самото начало. Написах изключително полезна публикация в блога си с текст, много снимки и списъци, пуснах я за индексация и зачаках. Идеята беше освен да пробвам фреш индекса на Google, да видя до кога тази публикация ще се задържи на първа страница без линкове.

Резултатът беше, че за 1 нощ публикацията се издигна и зае 1-во място в състезанието. Стоя така в продължени на няколко седмици, но после авторитета на конкурентните линкове започна бавно да я избутва, докато не изпадна на 2 страница. Фреш индекса е от изключително значение, но без линкове трудно се задържа статична страница.

Друг интересен експеримент направи Иво Апостолов. Той написа 20-30 думи за Acer и Notebook.bg, и ги постави на началната страница на блога си. Благодарение на авторитета на блога и Огромния брой Google + коментари, той още се задържа в топ 5 на състезанието.

Огнян младенов направи 2 експеримента. Първия беше с фреш индекса. Периодично публикуваше теми във форума с почти еднакъв тайтъл, но различно съдържание. Google прие това като новина и след всяка нова публикация, нейното урл се позиционираше в топ 5. Интересното беше, че канибализмът в тази ситуация нямаше значение.

Другия експеримент на Огнян беше един изключителен жест към дом за сираци Св. Николай. Той канеше различни хора от онлайн пространството, да дават точни и кратки отговори на въпроса: Защо трябва да купим Acer от www.Notebook.bg, като за всеки отговор той даваше 5 лв от собствения си джоб. В крайна сметка отговорите станаха достатъчно и той дари 1000 лв.

Този страхотен експеримент доказа, че динамичен сайт с много малък брой хипер връзки може да се задържи в топ 10 поради непрекъснатата полезна информация по темата.

На по късен етап този пример бе последван от Десислав Кузманов, който направи изключително интересна анкета с 4 кратки въпроса по темата.

Точно тогава се появи експериментът на Задругата – аз, Андрей Димитров, Пано Кондоянис и Петя Младенова започнахме да работим заедно и бавно но славно правехме всяка точна стъпка за да стигнем до заветното първо място. Доказахме, че авторитетните връзки в съчетание с непрекъснато публикуване на полезно и донякъде забавно съдържание и добра социална активност са правилната рецепта за SEO в наши дни.

След като заехме първа позиция продължавахме да работим за да я поддържаме. Около 2 месеца преди края на състезанието Десислав Кузманов извади страхотен коз от джоба си регистрирайки се с университетски урл адрес. С добавянето на авторитетни и силни връзки, в момента с Десислав се борим мъжки за първото място, а до края на състезанието остават броени дни. Смея да твърдя, че до момента и двамата играем честно и който и да спечели ще си го е заслужил напълно. Не се съмнявам, че и другите играчи на добри позиции в топ 5, държат своите козове и всеки момент ще ги използват. Положението е изключително напечено и всички очакват 15-ти декември.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.